Activisten richten symbolische checkpoints op aan de VRT en RTBF uit protest tegen Eurovisiesongfestival in Israël

#BoycottEurovision2019

Foto: Kanel34

Het eurovisiesongfestival dat van 14 t.e.m. 18 mei doorgaat in Israël plaats, is niet zonder verzet. In Israël zelf vinden protestacties plaats, maar ook in België. Een blik.


De artiest Eliot probeerde op 14 mei om België naar de finale van het Eurovisiesongfestival in Israël te leiden. Hij strandde in de halve finale. De openingsceremonie van het festival was reeds het toneel van protest van Israëlische activisten. Ook Belgische activisten protesteerden voor de VRT en de RTBF.

Activisten richten op 14 mei symbolische checkpoints op aan de ingangen van de VRT en RTBF. Ze deden dit verkleed als Israëlische soldaat en Palestijnse gevangen, om naar eigen zeggen “de dagelijkse realiteit van de bezetting te tonen”.

“Wij doen een beroep op de morele plicht van de publieke omroepen, VRT en RTBF, om het Eurovisiesongfestival dit jaar te boycotten door het niet uit te zenden”, verklaarde één van hen. “Het positieve beeld van Israël dat we te zien zullen krijgen, strookt niet met de realiteit van hoe het land al decennialang de Palestijnen militair bezet en onderwerpt aan een apartheidsregime. De openbare omroep heeft de plicht om daar niet medeplichtig in te zijn. Niet deelnemen is een krachtige boodschap”.

Deze actie vond plaats in navolging van de oproep van Palestijnse maatschappelijke organisaties. Belgische artiesten als DAAN, Raymond van het Groenewoud en Alain Platel spraken zich ook publiekelijk uit voor een culturele boycot. Verscheidene vredesbewegingen en vakbonden verzamelden duizenden handtekeningen gericht aan de openbare omroepen VRT en RTBF.

“Muziek kan verbinden en de wereld veranderen. Maar Eurosong faalt daar dit jaar in: Palestijnen hebben namelijk geen toegang tot het evenement. Elke kritische boodschap is verboden”, gaat een van de actievoerders verder.

“We kunnen niet spreken van dialoog en democratie als de ene partij de andere militair bezet, economisch onderdrukt en systematisch bombardeert. Vorige week stierven nog meer dan 20 Gazanen door Israëlische bommen. Je moet heel cynisch zijn om dan op een podium te doen alsof er niets aan de hand is. Zoals Desmond Tutu ten tijde van de Zuid-Afrikaanse Apartheid zei: 'Wie neutraal is in een context van onrechtvaardigheid, kiest de kent van de onderdrukker'.”

Op 16 mei werd een delegatie van het platform 'Geen eurosong in Israël' ontvangen door de directie van de RTBF. Ze overhandigden de 3885 handtekeningen van de Belgen die de campagne hebben gesteund.

De actie ging niet ongemerkt voorbij aan de media. Hieronder een overzicht:

Er was een livestream tijdens de actie, te bekijken via de Facebookpagina van intal Globalize Solidarity en intal Brussel Palestina. Ook werd er een live radioprogramma opgenomen met boeiende gasten. U kan het herbeluisteren via deze link (in het Frans).

Bekijk hier alvast enkele foto's, met dank aan Lieve en Kanel34.


No votes yet