Trump zet vredesproces Palestina op helling

Foto: Latuff (met toelating)

President Donald Trump heeft beslist de Amerikaanse Ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Daarmee erkent de VS de facto Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Olie op het vuur in het Midden-Oosten.


Waarom Jeruzalem?

De status van Jeruzalem is een belangrijk twistpunt in het conflict tussen de Palestijnen en Israël. De Palestijnen maken namelijk aanspraak op Oost-Jerusalem als hoofdstad voor een toekomstige Palestijnse staat. Israël, aan de andere kant, heeft Oost-Jeruzalem in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog bezet. Israël claimt heel Jeruzalem als hoofdstad, een claim die internationaal niet wordt erkend. Alle ambassades zijn daarom in Tel Aviv gevestigd. Al tientallen jaren ijveren de Verenigde Naties ervoor dat de status van Jeruzalem in vredesonderhandelingen tussen Israëli’s en Palestijnen wordt vastgesteld. De nakende verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem is een zware provocatie, want de facto erkent de VS Jeruzalem dan als hoofdstad van Israël.

Olie op het vuur in het Midden-Oosten

Deze zet van president Trump giet olie op het vuur in de situatie in het Midden-Oosten, waarin het Palestijns-Israelisch conflict altijd al de sluitsteen is geweest. De chef van de Arabische Liga, Ahmed Aboul-Gheit, verklaarde onmiddellijk dat een dergelijke stap "een gevaarlijke maatregel is die leidt tot repercussies". Reynders reageert ook, en betreurt deze “unilaterale beslissing” die ingaat tegen het internationaal recht.

De versnelde bouw van nieuwe illegale kolonies, Palestijnen wegjagen uit hun huizen en al hun hebben en houden vernielen, … dit vormt allemaal geen probleem voor President Trump. Blijkbaar ook niet voor onze eigen politici, die op datum van schrijven een Brusselse economische missie heeft lopen in Tel Aviv (van 2 tot 7 december) om contracten af te sluiten met Israëlische bedrijven. Business as usual.

Dus ja, we krijgen een verontwaardigde reactie van meneer Reynders te horen, maar de Belgische bedrijven doen lustig voort onder goedkeurend oog. Makkelijk, toch?

Sancties en BDS!

Het is de hoogste tijd dat ons land duidelijke sancties neemt tegen Israël. Wist je dat deze zomer de bouw werd goedgekeurd van 2.300 nieuwe huizen in bezet gebied? (1) Dit jaar alleen al werden meer dan 500 Palestijnen ontheemd en 351 Palestijnse huizen vernield door Israël (2). Daarnaast dweept eerste minister Netanyahu met het plan van de “Greater Jerusalem Bill”, waarmee hij 19 illegale kolonies wil annexeren aan Jerusalem.

Zoals professor internationaal recht Richard Falk ons zei tijdens ManiFiesta : we moeten de campagne BDS (boycot, desinvestering en sancties) steunen en actief promoten. Dialoog en diplomatie met deze extreemrechtse Israëlische regering heeft geen zin. De dagelijkse praktijk toont aan dat de Israëlische regering de minste interesse toont in een vredesproces, maar alles in het werk stelt voor 1 groot Israël zonder Palestijnen.

Eerste Minister van Israël Netanyahu werd op maandag 11 december ontvangen in de Europese wijk van Brussel door de EU verantwoordelijke voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini en tal van andere ministers van Buitenlandse Zaken. Verschillende organisaties, waaronder intal, hebben een actie opgezet.

(1) VRT 'Israël blijft in bezette gebieden bouwen', september 2017
(2) Website van
The Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD)

cartoon Latuff

(Cartoon Latuff, Mondoweiss)